Fogmegtartó kezelések

Írta: Dr. Szalai Katalin on . Beküldve: Szolgáltatások

fogmegt1Tömések készítése

A legkorszerűbb elveket követem a preparáláskor. A „minimal invazív technika” lényege, hogy csak a fertőzött fogszövetet távolítjuk el, az egészséges foganyagot nem bántjuk.

Fúrógépekkel, gyémánt fúrókkal, erős vízhűtés mellett dolgozom, mely jelentősen csökkenti a fájdalmat. A kialakított üreg tömésére fémmentes anyagokat használok: fényre kötő, több színben rendelkezésre álló esztétikus tömőanyaggal.

Gyakran a legbiokompatibilisebb tömőanyagot használom: üvegionomer anyagokat. Előnyük, hogy hosszú időn át fluoridot adnak le, ezzel szuvasodásgátló hatást fejtenek ki, és mivel a foghoz vegyileg is kötődnek, pontos illeszkedésükkel kiváló tömőanyagnak bizonyultak.

Gyökértömések

Ha a fogak szuvasodása eléri a fogbelet, az fertőződik és előbb-utóbb erős fájdalommal jelzi a beteg számára, hogy baj van a fogával. A fájdalom rögtön megszűntethető a fogbél eltávolításával, vagy másképp gyökérkezeléssel.
Számos egyéb gyulladás is gyökérkezeléssel és kombinált szájsebészeti beavatkozással gyógyítható.

Minden esetben a gyökeret be is kell tömni. Mind a gyökérkezeléshez, mind pedig a gyökértöméshez a legmodernebb eszközöket és anyagokat használom. A beavatkozás megfelelő érzéstelenítés mellett szinte fájdalommentes.

A fogak végleges ellátása a fog koronai részének helyreállításával végződik. Ehhez legtöbbször korona, betét, csaposfog készítésére van szükség. Az így megtartott és helyreállított fogak a rágási funkció ellátására alkalmasak és még évekig a helyükön maradhatnak, esetleg fogpótlások viselésére is alkalmasak.Így a sikeres kezeléssel elkerülhetők a foghúzások és a költségesebb fogpótlások készítése.
Nem kell foghiánnyal számolni!

Betétek

inl1A fog koronai részének pusztulása, régi nagy amalgám tömések cseréjekor kevés egészséges foganyag marad, és így a fogat már nem lehet betömni, de még koronát sem lehet készíteni. A tartós megoldást a betét jelenti. Ennek lényege, hogy a tömést a fogtechnikus készíti el igen kemény anyagból (pl. porcelánból), lenyomat alapján. Így egy precíz tömést kapunk, amit a fogorvos becementez a fogba, pótolva a hiányzó fogrészt. Készülhet nemesfémből, titánból vagy porcelánból is.

Barázdazárás, fognyaki érzékenység kezelése

Gyakran a maradó fogak előtörése után igen hamar a rágófelszínükön megjelenhet a fog rágófelszíni barázdáiban elszíneződés majd szuvasodás. Ezért ajánlatos a rágófelszín védelme szempontjából a mély barázdákat fényrekötő folyékony tömőanyaggal fedni. Ugyanezen eljárással a fognyaki kikopások esetén a fogak érzékenysége jelentősen csökkenthető.

Gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt alkalmazható, nem igényel fúrást, minimális idő alatt, fájdalommentesen elvégezhető.