Esztétikus fogászat

Írta: Dr. Szalai Katalin on . Beküldve: Szolgáltatások

Egy szép mosoly fél siker. Egyre nő az egészséges, ápolt fogak iránti igény. A betegek csak akkor elégedettek a fogorvos munkájával, ha minél élethűbb, kevésbé feltűnő, a barátok, rokonok, munkatársak számára is láthatatlan, szép megoldást nyújt munkájával.

mosoly SMILE

Az amalgám tömések ideje lejárt! A tömések készítésénél többféle fogszín alapján választok, és még egy fog tömésénél alkalmazok nyak-, test- és fogszínt, hogy minél jobban érvényesüljön betegeim szép fogazata.
De az esztétikai fogászat másik feladata szépészeti kezelés, azaz az egyébként egészséges fogak szépítését szolgálja. Ilyenek a fogfehérítés, a fogékszer és a héjak felhelyezése.

Fogpótlások készítésénél

Különösen nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a lehető legtermészetesebb látszatot keltő fogművek készüljenek. Pl.: a fogszínt csak természetes fény mellett lehet kiválasztani, vagy fiatalkori fényképeken jól látszó saját fogak alakját és formáját igyekszünk fogtechnikusaimmal biztosítani a készülő új fogpótlásoknál is. Legtermészetesebb esztétikai eredmény a fém-mentes rostokkal érhető el. Fémallergiák miatt ez szintén fontos lehet.

Fogfehérítés

A fogak elszíneződésének számos oka lehet: színes ételek és italok fogyasztása, gyógyszerek szedése, öregedés, elkezelt és gyökértömött fogak. Minden fogfehérítés előtt el kell távolítani a fogköveket. A betegnek elnyomat alapján készített sínbe helyezett fogfehérítő pasztát használhatnak otthoni körülmények között egy-két hétig.

fogfeherites

A fogfehérítő zselé karbamid-peroxid, mely nem ártalmas koncentrációban kerül fogalomba. Káros mellékhatása nincs és oxidáció révén fehérít, hasonlóan a korszerű mosószerekhez. Sajnos, a fogak egyenetlen felszínei újra és újra elszíneződnek, ezért a fogfehérítést 3 havonta, vagy félévente ismételni kell, különösen, ha dohányzik a páciens.

Fogészerek

fogekszerIgen divatosak, csakúgy, mint a tetoválások a fiatalok között: igen közkedveltek. Csak szép és egészséges fogakra lehet és és érdemes felragasztani, mert ezekkel felhívható a figyelem a szép fogakra. A zománc megsértése nélkül ragasztjuk a fogfelszínre.

Héjak

A fogak alaki eltérései, kisebb hibái, makacsa elszíneződései (pl.: gyökértömött fogak) jól korrigálhatók az ún. héjakkal. Főleg a frontfogak területén alkalmazzuk a héjakat porcelánnal történő fedésével.

Minimális csiszolás után lenyomat alapján fogtechnikus készíti el, és a fényrekötő anyaggal rögzítjük.