Mit csinál a fogorvos?

Írta: Dr. Szalai Katalin on . Beküldve: Tudnivalók

dentistMindenekelőtt megtisztítja az ember fogát, eltávolítja a kemény, lerakódott fogkövet. Ezt sarló vagy papagájcsőr alakú, esetleg egyéb speciális célszerszámmal teszi. Utána lesimítja, kipolírozza a fogfelszíneket. Ezek a tisztítások többnyire fájdalommentesek. Előfordulhat azonban, hogy az íny alatti fogkövet kisebb ínyműtét keretében kell eltávolítani. Ez érzéstelenítésben történik.

Kórisme (diagnózis) felállításához, bizonyos kezelésekhez szükség lehet röntgenfelvételre. Ekkor egy vagy néhány fogról és az állcsontokról készíthet „fényképet”. Előbbi esetben kis fényérzékeny lapra fotózhat. Utóbbi esetben fültől fülig (OP-orthopanthomogramm) készíti a felvételt egy nagyobb fóliára. Vannak speciális képek is a vizsgálandó területtől, illetve technikától függően (arcüreg, ízületi, nyálkővizsgálat stb.). Ma már modern eljárások lehetővé teszik a képek képernyőn történő megjelenítését is. Röntgensugárzás közben a test többi részét ólomköténnyel védik.

A szuvas fogakat kitakarítja és töméssel, betéttel vagy különböző koronákkal láthatja el. A gyulladt vagy elhalt fogakat gyökérkezeli. A menthetetlen fogakat, gyökérmaradványokat eltávolítja. Szükség esetén a hiányzó fogat vagy fogakat híddal, esetleg kivehető fogpótlással pótolja.

Ezek a beavatkozások hétköznaposak, de vannak, akiknek a kezelése nagy elővigyázatosságot igényel különböző betegségüknél fogva. Ilyenek például a fertőzésre különösen hajlamos betegek, az endocarditises (szívbelhártya-gyulladásos), legyengült immunrendszerű, vagy egyéb immunbetegségben szenvedők, a szervátültetettek és a műbillentyűsök is. Náluk bizonyos fogorvosi beavatkozások (pl. foghúzás) antibiotikumok adását teszi szükségessé.