COVID-19 - Páciensek figyelmébe!

Írta: fogorvoslat.hu on . Beküldve: Tudnivalók

Kedves Pácienseink!

Gondolom Önök is látták - a gyakorlatilag minden hírportálon megjelent hírt -, hogy május 4.-étől újranyithatnak a fogászatok. Sajnos a valóság ennél jóval bonyolultabb, igazából abszurd.

A megjelenő rendelet valóban feloldotta a korlátozásunkat, viszont egy új mellékletben - amit egyik hírportál sem közölt - kötelezővé tették az aerosollal járó beavatkozások elvégzése előtt a PCR tesztet. Ez azt jelenti, hogy egy tömés, gyökérkezelés, fogkőleszedés, csiszolás abban az esetben végezhető el, ha Önök hoznak 2 db negatív PCR tesztet.

Értelemszerűen, egy gyökérkezelés vagy fogpótlás esetében több alkalmas kezelésekről van szó, tehát itt annyi teszt kell (2x), ahányszor találkozunk. Önök szerint ez kivitelezhető? Szerintem nem. Egy PCR teszt ára kb. 25000 Ft.

A teszt eredmény 36 óra alatt készül el. Ezalatt az idő alatt Önök ott ülnek a várómban egyedül?

Hiszen ha nem, akkor fennáll a veszélye, hogy megfertőződnek a minta levétele után akár a boltban, lépcsőházban, liftben...bárhol.

Értetlenül áll az egész fogászati szakma ezelőtt a döntés előtt, mert ez nem megoldás. Várjuk a MOK, az MFE állásfoglalását, amint új információ birtokába jutok megosztom Önökkel.

Az elmúlt heteink azzal teltek, hogy felkészüljünk az emelt szintű infekciókontrollal végzett fogászati beavatkozásokra. Ez két dologból tevődik össze:

  1. A saját védelmünk miatt különböző védőfelszereléseket ( plexipajzs, KN95 maszk, védőoveráll, védőszeműveg ) kellett megvásárolnunk. Sajnos ez nem egy egyszerű folyamat, mert sok olyan termék van a piacon, aminek kérdéses a megbízhatósága. Úgy néz ki, hogy május második hetére rendelkezésünkre fognak állni ezek a felszerelések.
  2. A legfontosabb feladat az Önök védelme, a keresztfertőzések megakadályozása. Mit jelent ez? A fogorvosi fúró vizhűtésének sprayképző hatása miatt a fogorvosi szék körül, egy kb. 2 méteres átmérőjű permetgömb lebeg egész nap. Ebben a veszély az, hogy akár az Ön elött, több órával kezelt tünetmentes vírushordózó által meg tud Ön is fertőződni. Ez az az ok, ami miatt a fogászatoknak a legelső körben korlátozták a műkődésüket

Mi a megoldás?

Nagyon sok keresés, információgyüjtésen vagyunk túl, úgy néz ki május végére sikerül olyan berendezést vásárolnunk amivel biztosítani tudjuk a rendelő levegőjének állandó tisztaságát.

NAGYON FONTOS !!!
Mielőtt felkeresné fogszakorvosát jelentkezzen be telefonon, mert a kezelések szigorú előjegyzési idő alapján fognak történi!

Dr Pelsőczi Tamás
Dr Szerző Ákos
Dr Pataki István

Vigyázzanak magukra!

Kollégák figyelmébe!

Írta: fogorvoslat.hu on . Beküldve: Tudnivalók

Kedves Kollegák!

Csütörtök óta megszámlálhatatlan megkeresés érkezett hozzánk kollégáinktól az összes kommunikációs csatornánkon keresztül. Az elmúlt napokban „forró dróton” folyamatosan konzultáltam, véleményt cseréltem a Fogorvosi Tagozat elnökségének tagjaival, a fogorvosszakma vezetőivel, kamarai jogi szakértővel, annak érdekében, hogy értelmezni tudjuk, mit jelent számunkra a 40/2020. (III.11.) Korm. rendelet módosítása „Az új típusú védekezés fontos eleme a mindennapi élet és ennek részeként az egészségügyi ellátás újraindítása.”

Kétségkívül az ország létérdeke a gazdaság beindulása, az érettségi vizsgák megszervezése, vagy az orvosegyetemek végzős hallgatóinak diplomához jutása és sorolhatnám tovább a kényszerítő szükséget. Azonban a fogászati ellátás eddigi ésszerű korlátozásának a fokozatok nélküli teljes feloldása a járvány terjedése szempontjából kritikus helyzetet teremthet. A hosszú hétvége nem adott elegendő időt és lehetőséget a felkészülésre, különösen mikor a médián keresztül a lakosság arról értesült, hogy végre akadályoztatás nélkül fordulhat fogorvoshoz bármilyen panaszával, problémájával. Az eddigi szigorú tilalom után ránk zúdulhat a betegek tömege. A rendelet ugyanakkor tartalmazza azt is, hogy a betegellátást nem a járvány előtti helyzet szerint szabályozza, hanem a veszélyhelyzet korlátozását szolgáló minden intézkedés érvényben marad. Kiemelten a védekező eszközök, ruházat, a fogászati infekciókontroll és az összes fertőzést megelőző eszköz, fertőtlenítőszer, stb. szigorú használata és folyamatos biztosítása. Ellentmondásos továbbá, hogy eltérően szabályozza a közfinanszírozott alapellátást és szakellátást, továbbá a magánellátást, a fertőzött vagy fertőzés gyanús betegek ellátásra vonatkozóan. Az ország különböző területén működő fogorvosi szolgálatok (közfinanszírozott és magán) esetében nem csak életszerűtlen, hanem többnyire kivitelezhetetlen, hogy minden esetben megelőzze a fogászati kezelést az ilyenkor kötelezően elrendelt SARS-COV2 vírus PCR vizsgálata.

A fogorvosok tömeges jelzéseit fogadva ismételten le kell szögeznünk, hogy a Kamara köztestületként csak ajánlást fogalmazhat meg. Sajnálatos, hogy a rendeletek ill. azok módosításai nem adnak egyértelmű útmutatást, segítséget a kollégák számára a teljes körű ellátás újraindításához.

  • Minden körülmény között fenn kell tartani a legszigorúbb fertőzést megelőző infekciókontroll szabályokat. (Lásd Országos Epidemológiai Központ, Szakmai Kollégium, NNK Eljárásrend)
  • Bővíteni lehet a sürgősségi ellátások körét, el lehet végezni azokat a beavatkozásokat, amelyek eddigi késleltetése, vagy további halasztása egészségkárosodással, szövődmények kialakulásával járhatnak.
  • Elsősorban a korábban megkezdett ellátások folytatására és a halasztott kezelések elkezdésére kell törekedni.
  • Amennyiben elkerülhetetlenek az aerosol-képződéssel járó beavatkozások, teljes védőfelszerelésben, potenciálisan fertőző betegként kell kezelni a pácienst. Amennyiben reális lehetőség van ilyenkor a kezelést megelőzően PCR vizsgálatot kérni, akkor ezt meg kell tenni és ennek eredményétől függően kell elvégezni a beavatkozást.
  • Lehetőleg ne fogadjunk új betegeket, legfeljebb csak sürgősségi ellátás nyújtására, ne kezdjünk bele új betegnél több üléssel járó kezelésbe.
  • Minden rendelkezésre álló eszközzel korlátozzuk a betegek nagyobb számú megjelenését a rendelőben. Kevés beteget, időben elosztva lássunk el.
  • A betegek megjelenését ésszerű korlátok közé szorítva, időben lépcsőzetesen elosztva fogadjuk. (Előre egyeztetve, időre berendelve, várakozó lista szerint.)
  • Ésszerű korlátot szabjunk a média sugallta, hirtelen jelentős számban megnövekvő páciens igények azonnali kielégítésére.

Az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetése érvényben van, ez felül ír minden szabályt. A járvány terjedésének korlátozása, a beteg, az egészségügyi személyzet és saját családi környezetünk védelme a legfőbb érdek. Ezt mondatja velünk a hivatás felelőssége a napi helyzethez alkalmazkodó, életszerű gyakorlat, és a józan ész diktálta cselekvés szükségszerűsége, mivel a jogszabály nem ad elegendő útmutatást az elkövetkező nehéz időszakra.

Az ajánlás minden kollégánkhoz szól, közfinanszírozott és magánellátásban gyógyító fogorvoshoz egyaránt, mert végső soron ugyanabban a helyzetben vagyunk mindannyian és a járványveszély, a vírus sem tesz különbséget közöttünk.

Budapest, 2020. május 3.

Az Elnökség nevében,
kollegiális üdvözlettel:

Dr. Gerle János
elnök

A fogak elszíneződéséről és a fogfehérítésről

Írta: Dr. Szalai Katalin on . Beküldve: Tudnivalók

A fogászatban manapság már a fogfehérítés rutineljárásnak számít, mégis úgy gondolom érdemes elsősorban a laikusok számára összefoglalni az eljárás lényegét, a különböző módszerek nyújtotta lehetőségeket.

Természetesen tudnunk kell azt is, hogy mitől alakulnak ki elszíneződések, hisz a betegek legtöbbször csak azt észlelik, hogy a fogaik sötétebbek, sárgábbak, szürkébbek lettek, vagy esetleg kifejezetten megbarnultak. Ha valaki ilyen panasszal fordul hozzánk, először is megnézzük, hogy a teljes fogazatot érintő problémáról van-e szó, vagy pedig csak egyes fogakat érintő gondról. Az első esetben ki kell kérdeznünk a betegeket arról, hogy mióta észlelik az eltérést. Az okok között szerepelhet bizonyos gyógyszerek szedése, amit akár az édesanya szedett a terhesség alatt, akár maga a beteg kisgyermekkorban. Ilyen esetben a kémiai hatóanyag károsította a maradó fogakat még azok fejlődése során. Ezt az elváltozást néha egész fiatal gyerekeken észleljük, de szerencsére ma már ritkább, hiszen ismerjük e gyógyszerek fogakra kifejtett hatását és lelkiismeretes orvos már nem írja fel ezeket az említett kritikus időszakban. Az is lehet még - mindig a teljes fogazatnál maradva- , hogy a fogakat alkotó zománc, illetve dentinszövet fejlődési zavara okoz színbeli eltérést. Ilyenkor általában szerkezetbeli elváltozásról is szó van, vagyis porózusabbak, törékenyebbek és deformáltak is a fogak. Ebben az esetben érdemesebb különböző védőlakkokkal, szuvasodást gátló anyagokkal ecsetelni és ha kell, esztétikai okból - elsősorban a frontfogakra - porcelánhéjat vagy koronát készíteni.

Gyakran túl sok festékanyagot tartalmazó ételek, színezékek, vagy egyszerűen csak a rendszeres tea-, kávé-, kólafogyasztás okoz barnásfekete elszíneződést, a dohányzásról nem is beszélve. Ezekben az esetekben - eltérően az előbbiektől, ahol maga a fog anyagában van a "hiba" -, különböző polírozóeljárásokkal általában csak a fog felszínét kell rendszeresen letisztítani.

Azonban ha a beteg azzal fordul hozzánk, hogy csak egy, vagy néhány fog elszíneződéséről van szó, amelyeknek korábban "semmi baja nem volt", akkor két dologra gondolhatunk. Az első - és leggyakoribb -, hogy régebben gyökérkezelt fogak megszürkülnek, megbarnulnak, mert vagy a fogelhalás, vagy a gyökérkezelés során vér, elhalt szövetmaradványok pigmentjei, vagy maga a gyökértömő anyag rakódott le a fog szöveteiben. A másik ok, ha egy fog "szép csendesen", vagyis tünetmentesen elhal (pl. a fogat ért ütés, vagy nagy, kiterjedt tömés miatt), és a bomló bakteriális termékek, vagy a bevérzés elszínezik a fogat.

„Fogszőkítés”

A fogak fehérítésének gyakorlatát már a XIX. század végén leírták és használták is erre a hidrogén-peroxidot, azt az anyagot, amit tulajdonképpen önmagában, vagy kicsit módosítva a mai napig is felhasználunk az eljárás során. Ha teljes fogazatot kell fehéríteni, mindig elmondjuk a betegnek, hogy ne ún. "porcelánfehér", vakító fogsort várjon, hanem egy-két árnyalattal világosabb, szebb, csillogóbb, fehérebb színt, de mint ahogy a fodrásznál sem lehet mindenki haját egyformán gyorsan és hatékonyan kiszőkíteni, itt is vannak egyéni különbségek. Az eljárás aszerint változik, hogy milyen erősségű anyagot használunk, de minden esetben lenyomat és minta alapján készítünk egy átlátszó, műanyag sínecskét a beteg fogsorára és ezt kell megtölteni a fogfehérítő anyaggal - átlátszó zselé - és felhelyezni a beteg fogaira. Hogy a zselével meg töltött sínecskét mennyi ideig kell hordani, azt részben az anyag erőssége dönti el, részben a beteg "teherbírása". Legegyszerűbb az az eset, amikor a viszonylag enyhe erősségű gélt odaadjuk a betegnek, megtanítjuk a sín megtöltésére és felhelyezésére, amit aztán otthon (általában éjszaka) több órán keresztül hord a beteg, 1-2 héten át. (Természetesen ez idő alatt néhányszor ellenőrzésre kell mennie a fogorvosához.) Lehetőség van arra is, hogy egy erősebb géllel rövidebb ideig (csak egy-két órán át naponta) tartson a kezelés, ezt azonban kizárólag a fogorvosi rendelőben lehet ellenőrzés mellett használni, ezért is hívjuk "várótermi" fogfehérítésnek.

Olyan módszer is van, amikor a fogorvos keni fel a zselét a fogakra és világítja azt meg egy speciális lámpával, aktiválva a fogfehérítő anyagot. Ezen utóbbit gyökérkezelt fogaknál, egy-egy fog sötétebb részének fehérítésekor, nehezebb esetekben kezdő eljárásként alkalmazzuk. A rendelői és az otthoni módszer kombinálható is egymással. Például gyökérkezelt fogaknál a rendelői eljárás után úgy engedjük el a beteget, hogy a fog koronai részébe behelyezünk a gélből, azt lezárjuk (ez egy paszta, az anyagot a test saját hője aktiválja) és néhányszor megismételjük az eljárást. A végleges lezárás szép, fehér tömőanyaggal történik, amivel igyekszünk a fog természetes átlátszóságát is javítani. A rendelői eljárásnál mindig speciálisan védeni kell az ínyt és a fog környezetét egy speciális filmréteggel.

Gyógynövények a szájápolásban

Írta: Dr. Szalai Katalin on . Beküldve: Tudnivalók

Csecsemőkorunkban előbújnak tejfogaink, majd nagyjából tizenhárom éves korunkra lecserélődnek maradandó fogakra. És ha elég gondosan ápoljuk őket, életünk végéig számíthatunk rájuk.  Érdekesség, hogy a lányok fogai valamivel előbb bújnak elő, mint a fiúké, ezzel szokták magyarázni, hogy a nők foga hamarabb romlik.

Ha már a nemek közti különbségekről esett szó, meg kell említenünk, hogy a felmérések szerint a hölgyek jobban odafigyelnek fogaik épségére, és tájékozottabbak a szájápolást illetően. A fogak épségének megőrzése mellett ínyünk egészségére is vigyáznunk kell. Ha az íny begyullad, vörössé válik, megduzzad, vérzékeny lesz. Az ínygyulladás sokszor fájdalommal jár, az íny visszahúzódik, eltávolodik a fognyaktól, majd a gyulladás továbbterjedhet a fogágyat képező csontra, amely végső esetben a fogak kilazulásához, majd elvesztéséhez vezethet.

Fogaink, de különösképpen ínyünk megóvásában nagyon hatékony a gyógynövényes fogkrémek alkalmazása. A gyógynövények közül leggyakrabban a kamillát, a zsályát, a kakukkfüvet és a mirhát adják adalékként a fogkrémekbe; mivel ezek a növények óvják leginkább az ínyünket. Ismerkedjünk meg egy picit közelebbről ezekkel a jótevő növényekkel.

Matricaria recutitaKamilla

Kezdjük a mindenki által jól ismert kamillával, vagy orvosi székfűvel, melynek őshazája Nyugat-Európa és Észak-Afrika, de a világon mindenütt termesztik és fogyasztják. Ez a bájos kis fehér virág kiváló gyulladáscsökkentő, alkalmazható a szem borogatására, torokgyulladásra, nőgyógyászati gyulladásokra, és legfőképpen a fogínygyulladás nagyszerű ellenszere. A foghúserősítő vadon termő gyógynövény a kicsiknél is gyorsan enyhíti a fogzásból adódó fájdalmakat.

zsalya-orvosiZsálya

Következő fegyverünk az íny és a fogak védelmében a zsálya, amely szó szerint megmenti fogainkat: a zsálya latin elnevezése ugyanis salvia officinalis; a salvia a latin salvare szóból ered, melynek jelentése megmenteni, gyógyítani. Az orvosi és a kerti zsálya Dél-Európa karsztos vidékein vadon terem. Virágai ibolyakék, néha rózsaszín vagy fehér színűek. A középkorban úgy tartották, hogy ez a gyógynövény meghosszabbítja az életet; egyes legendák szerint gyógyító ereje Szűz Máriától származik. A zsálya fertőtlenítő hatása jól alkalmazható a fogínygyulladás kezelésében, fertőtleníti és megerősíti az ínyt. A zsályából készült forrázatot gyulladásos testrészek borogatására is használják.

thumb kakukkfu Thymus ciliatusKakukkfű

A kakukkfű idegen elnevezése: thymus species; a név a görög Thymonból származik, jelentése bátorság. Ez a növény a görögöknél a kecses eleganciát jelképezte. A rómaiak úgy hitték, hogy a kakukkfüves fürdő fokozza katonáik erejét. A kakukkfüvet már az egyiptomiak is használták fertőtlenítő és tartósító tulajdonságai miatt. Többnyire a kerti és a mezei kakukkfüvet használják gyógyászati célokra, de hazánkban mintegy tizenkét faja él.
A kerti kakukkfű illóolaja a timol, amely erőteljes fertőtlenítő hatással rendelkezik. Baktérium- és gombaellenes hatása miatt jól alkalmazható a kellemetlen lehelet, valamint a szájüregi gyulladások kezelésére.

commiphora-myrrhaMirha

Végül elérkeztünk a mirhához, amely a görög legendák szerint az asszír király, Thesis lányának, Myrrhának könnycseppjeiből született meg. Myrrha nem volt hajlandó Aphrodité, a szerelem istennője szolgálatába lépni. A szerelem istennője bosszúból megzavarva a lány és apja elméjét, arra kényszerítette őket, hogy együtt háljanak.
Az apa, mikor felismerte tettét, meg akarta ölni leányát, de az istenek inkább fává változtatták Myrrhát, hogy megmentsék a haláltól. A fakéregből szivárgó könnycseppek a lány bánatát jelképezik.

A bibliai idők óta ismert gyógynövényt ma elsősorban a fogínysorvadás és a fogszuvasodás megelőzésében alkalmazzák, de már a középkorban is használták fogászati panaszok kezelésére. A mirha kissé kesernyés, frissítő ízű, enyhíti a gyulladásokat, ezen kívül elpusztítja az ínysorvadást kiváltó baktériumokat.