Fogmosás: hogyan, mivel?

Írta: Dr. Szalai Katalin on . Beküldve: Tudnivalók

A fluoridokról röviden

fogapolasNagy viták folynak ekörül, mint oly sok más kiegészítő „táplálék” körül is. Fogászati kezeléseknél használatos – elsősorban érzékeny fogak kezelésére és fogfehérítés után –, fogkrémekben is megtalálható mérgező anyag. Egyesek szerint a fogakat erősebbé teszi. Nagy dózisban fluorózist idézhetünk vele elő. Még nagyobb dózisban pedig akár halálos is lehet. Elektronmikroszkópos felvételek tanúsága szerint mind a csontot, mind a zománcot ridegebbé, törékenyebbé, üvegszerűvé teszi.

Hazánkban még mindig előszeretettel propagálják fontosságát, jóllehet Svájcban és más nyugati országban már betiltották a víz, a tej és az élelmiszer fluorozását. Országosan a víz fluoridtartalma területenként változó. Erről az ÁNTSZ, illetve a Vízművek szakemberei adnak felvilágosítást. A fluoridadagot testsúlykilogrammra és életkorra határozzák meg, nálunk többnyire szisztémásan, tabletták formájában pótolják a gyermekek szervezetéből, illetve lokálisan a fogkrémek és egyéb szájápolási termékek biztosítják.

Nagy általánosságban talán elfogadható, ha azt mondjuk, hogy ha a gyermek egészségesen és sokoldalúan táplálkozik, nincs szüksége külsőleges fluorid bevitelre, mert a fogakba elsősorban még az anyaméhben (intra uterin) épülnek be a legfontosabb anyagok. Később már jelentős változás nem érhető el.

Gyereknevelés, gyerekfogmosás

  • Amint megjelennek gyermekünk első fogai, el kell kezdeni tisztítani!
    Mivel? Ilyenkor fogkefével még nehézkes lehet a művelet, ezért használjunk száraz gézdarabot! Majd szoktassuk át folyamatosan, játékosan a fogkefére.
  • A gyerekek szeretik a rágótablettákat. A fogakat színesre festő bogyók segítenek megmutatni, mennyire ügyes a fogmosásban.
  • Használjon gyermekfogkrémet, abból is elég borsónyit! Egyrészt kisebb fluoridtartalma miatt, másrészt, a gyerekek gyakran megeszik a jóízű fogkrémeket. Ezek emetin (hánytató) tartalma megakadályozza, hogy a gyermek ezzel lakjon jól, és bármelyik hatóanyagából túl sok kerüljön a szervezetébe!
  • Fogselyem használatára akkor érdemes megtanítani gyermekét, ha szomszédos fogai már érintkeznek.
  • Tanuljon meg a kicsi öblíteni! Ne a fejét rázza, hanem jól mozgassa meg a vizet a szájában az arcizmai segítségével!

fogkefe 22482151Hogyan? Mivel?

Van, aki az elektromosat szereti, van, aki a színváltóst. De ezek csak a fogkefék. Pedig sok fogorvos szerint a fogselyemmel alaposabban el lehet távolítani a lepedéket a fogközökből. Mindenesetre, ha fogkefét választ, keresse a lekerekített végű, műanyag sörtéjű, kis fejű keféket, melyekkel nem sérti meg az ínyt, és a nehezen elérhető helyekhez is jól hozzáfér! Háromhavonta, de legkésőbb, amikor szálai kezdenek elhajlani, cserélje!

Fertőző betegségek lezajlása után feltétlenül cserélje ki fogkeféjét! Az elektromos kefék talán alaposabbak, mert pótolják a hiányos fogmosási technikát, és nem csak síkban, hanem már térben is mozognak, mélyebben behatolva a fogközökbe. Bármelyiket választja is, akkor mossa jól a fogát, ha nem rányomva, sikálva, hanem apró körkörös mozgással, kevés fogkrémmel – vagy akár fogkrém nélkül – tisztítja azokat. A fogkefén és a technikán van a lényeg, nem a fogkrémen.

Időnként használhat színező tablettát, amivel ellenőrizheti milyen hatékonyan távolította el a lepedéket fogairól. (De ha körmével megkaparja a fogfelszínt, és azon lepedéket talál, nem végezte tökéletesen a fogmosást.)
Ezek a rágótabletták megszínezik a fogakon maradt lepedéket és néha a nyálkahártyát is. Patikákban beszerezhetők.

Csavarja az ujja köré!

fogselyemÉs most nézzük a fogselymet! 45–50 cm fogselymet szakítsunk le, majd két középső ujjunkra tekerjük addig, míg a két kezünk közti távolság kb. 5–7 cm-nyire csökken. (Elhasználva ezt a szakaszt arrébb tekerjük a selymet, és tiszta résszel folytatjuk.) Kapható készen is két villa közé gyárilag befogott fogselyem is, de használata azért nem tanácsos, mert a fogselymezés lényege, hogy a fognyakra ráfektessük a fonalat, és úgy húzzuk a fogfelszín felé.

Ezzel a kifeszített húrral pedig csak fűrészelő mozgást tudunk végezni, ami sérti az ínyt, ráadásul a fog domborulatát (érintőszerűen) egy ponton érinti, vagyis hatékonysága kétséges. Nagyobb fogközök tisztítására alkalmasak az üvegmosó kefét utánzó mini fogköztisztító kefék.

Ezek hidak tisztításánál is hatékonyak, egyéb, cipőfűzőhöz hasonló fogselymekkel kiegészítve. A fogzuhanyról fontos tudni, hogy csak akkor használjuk helyesen, ha a vízsugár irányát a fog tengelyére merőlegesen tartjuk, különben a baktériumokat csak beljebb préseljük az íny és a fog közé, és több kárt teszünk vele, mint hasznot!

Az étkezés is számít

gumtomouthFogyasszon sok sajtot, natúr joghurtot, mogyorót, tejet, ezek kalciumtartalma az étkezések között is fenntartja a megfelelő környezetet a fogak számára (pH).

Ebben a cukormentes rágógumik is segítenek. Főleg a xylittartalmúak kedvezőek, mert ezt a cukrot a baktériumok nem képesek elbontani, így savat sem tudnak termelni, ami a fogszuvasodás előidézője.

Rágjon sokat friss zöldséget, gyümölcsöt, húst, kenyérhéjat, ki-ki kedve szerint. Ezek mind elősegítik a fogak öntisztulását - felérnek egy fél fogmosással -, és edzésben tartják a rágóizmokat, és masszírozzák az ínyt is.

Az öntisztulásban a rágás során a nyál magas enzimtartalmú (emésztés, antibakteriális hatás, puffer) öblítő folyadékként vesz részt, a nyelv és az arc izmai pedig dörzsölő hatásukkal segítenek. Lefekvés előtt ezért már nem tanácsos enni, és vízen kívül mást inni sem, mert éjszaka a szájmozgások lassulásával, illetve elmaradásával a rágómozgások sem biztosítják az öntisztulást, és a nyál pangása miatt is enyhül annak mosó hatása.

Köszönjük dr. Pozsgai Gabriella és dr. Lillik József fogszakorvosok szakmai közreműködését.