COVID-19 - Páciensek figyelmébe!

Írta: fogorvoslat.hu on . Beküldve: Tudnivalók

Kedves Pácienseink!

Gondolom Önök is látták - a gyakorlatilag minden hírportálon megjelent hírt -, hogy május 4.-étől újranyithatnak a fogászatok. Sajnos a valóság ennél jóval bonyolultabb, igazából abszurd.

A megjelenő rendelet valóban feloldotta a korlátozásunkat, viszont egy új mellékletben - amit egyik hírportál sem közölt - kötelezővé tették az aerosollal járó beavatkozások elvégzése előtt a PCR tesztet. Ez azt jelenti, hogy egy tömés, gyökérkezelés, fogkőleszedés, csiszolás abban az esetben végezhető el, ha Önök hoznak 2 db negatív PCR tesztet.

Értelemszerűen, egy gyökérkezelés vagy fogpótlás esetében több alkalmas kezelésekről van szó, tehát itt annyi teszt kell (2x), ahányszor találkozunk. Önök szerint ez kivitelezhető? Szerintem nem. Egy PCR teszt ára kb. 25000 Ft.

A teszt eredmény 36 óra alatt készül el. Ezalatt az idő alatt Önök ott ülnek a várómban egyedül?

Hiszen ha nem, akkor fennáll a veszélye, hogy megfertőződnek a minta levétele után akár a boltban, lépcsőházban, liftben...bárhol.

Értetlenül áll az egész fogászati szakma ezelőtt a döntés előtt, mert ez nem megoldás. Várjuk a MOK, az MFE állásfoglalását, amint új információ birtokába jutok megosztom Önökkel.

Az elmúlt heteink azzal teltek, hogy felkészüljünk az emelt szintű infekciókontrollal végzett fogászati beavatkozásokra. Ez két dologból tevődik össze:

  1. A saját védelmünk miatt különböző védőfelszereléseket ( plexipajzs, KN95 maszk, védőoveráll, védőszeműveg ) kellett megvásárolnunk. Sajnos ez nem egy egyszerű folyamat, mert sok olyan termék van a piacon, aminek kérdéses a megbízhatósága. Úgy néz ki, hogy május második hetére rendelkezésünkre fognak állni ezek a felszerelések.
  2. A legfontosabb feladat az Önök védelme, a keresztfertőzések megakadályozása. Mit jelent ez? A fogorvosi fúró vizhűtésének sprayképző hatása miatt a fogorvosi szék körül, egy kb. 2 méteres átmérőjű permetgömb lebeg egész nap. Ebben a veszély az, hogy akár az Ön elött, több órával kezelt tünetmentes vírushordózó által meg tud Ön is fertőződni. Ez az az ok, ami miatt a fogászatoknak a legelső körben korlátozták a műkődésüket

Mi a megoldás?

Nagyon sok keresés, információgyüjtésen vagyunk túl, úgy néz ki május végére sikerül olyan berendezést vásárolnunk amivel biztosítani tudjuk a rendelő levegőjének állandó tisztaságát.

NAGYON FONTOS !!!
Mielőtt felkeresné fogszakorvosát jelentkezzen be telefonon, mert a kezelések szigorú előjegyzési idő alapján fognak történi!

Dr Pelsőczi Tamás
Dr Szerző Ákos
Dr Pataki István

Vigyázzanak magukra!